همه چیز درباره ی خواص پسته؛ این خوشمزه ی خندان!

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در skype

فهرست مطالب

امان از این پسته! این گل خندان در میان تمامی آجیل های شور و شیرین، امان از خواص پسته! مغز آجیلی که خاصیت آن یک راست می رود و می رود و وسط قلب و جان آدم می نشیند. حتما شما هم در شب های یلدا، عید نوروز، مهمانی ها و … متوجه چشمک های بی امان و عرض اندام گاه و بی گاهش در بین مغزهای دیگر شده اید. پِسته میخندد تا بخنداند.

با پیشینه و خواص پسته بیشتر آشنا شویم

باید بگویم که پسته یک گیاه است، گیاهی بسیار خوشمزه که امروزه آن را با عنوان ” آجیل خندان ” می شناسیم. پِسته گذشته ی اشرافی دارد، این مغز آجیل در گذشته فقط بر روی سفره ی اشراف زاده ها و بزرگان و ثروتمندان پیدا می شد که کم کم جای خود را در اعیاد و مهمانی ها باز کرد و رسید به انواع دسر و شیرینی و حتی خوراک روزانه ی خیلی از مردم. زیاد بودن خواص پسته، آن را به یک ماده ی درمانی نیز تبدیل کرده است.

جالب است بدانید که اولین بار درخت پسته در ایران و ترکیه یافت شد و کم کم این دو کشور در صدر تولید و صادرات مغز پِسته در کل جهان شناخته شده اند. صادرات سالیانه پِسته از ایران، به اعدادی حدود 190.000 تن در سال رسیده که همین اعداد، ایران را به رتبه ی یک صادرکننده ی پِسته در کل جهان رسانیده است. بد نیست بدانید که امریکا و ترکیه به ترتیب در رتبه ی دوم و سوم تولید پِسته قرار دارند.

مغز پسته از خانواده ی Anacardiacea و یکی از مهمترین دانه های روغنی می باشد. مغز و پوسته دو بخش تشکیل دهنده ی پِسته هستند که همگی با آن آشنایی دارید. در واقع شاید بتوان گفت که لحظه ی جدا کردن پوست پِسته از مغز آن، یکی از به یاد ماندنی ترین صحنه هایی است که همگی با آن خاطره داریم. همه می دانیم پِسته مغزی سبز به رنگ سبز دارد و این رنگ سبز نشان دهنده ی کلروفیلیست که با تار و پود مغز این گیاه خوشمزه آمیخته شده است. طعم و مزه ی خاطره انگیز این مغزِ سبز شیرین، هر کسی را پاگیر و دلبسته می کند. تا جایی که شاید کمتر کسی ( حتی در طول تاریخ) می تواند بگوید  که از طعم پِسته لذت نبرده است. مغز پِسته توسط پوسته ای سخت به رنگ زرد یا قهوه ای روشن و گاهی هم استخوانی محافظت می شود که با رشد خود، کم کم به پوسته ی سختش فشار آورده و آن را می شکافد و به قول چینی ها، دانه ی خوشحال شکل می گیرد. از رنگ پوسته ی سخت پِسته گفتم؛ بد نیست این را هم اضافه کنم که در آمریکا برای اینکه پسته با بادام خاکی اشتباه گرفته نشود، پوسته ی آن را با رنگ قرمز رنگ کرده و به بازار عرضه می کنند. پس این دانه ی خندان با پوششی قرمز رنگ، در کشور آمریکا عرض اندام می کند.

رفسنجان،سیرجان،راور،زرند و دامغان شهرهایی هستند که بیشترین تولید پسته در کل کشور را دارا هستند. پسته ی رفسنجان و پسته ی دامغان از معروفترین و شناخته شده ترین نوع پسته ها در ایران هستند و مدال بیشترین تولید پسته در ایران نیز نصیب شهر رفسنجان می شود. ولی خب از طعم و مزه و مرغوبیت پسته ی راور و زرند هم هر چه بگوییم کم گفتیم.

مغز پسته
مغز پسته

کله قوچی.احمدآقایی.اکبری.فندقی …. کدام نوع پسته؟!

بله! همان طور که از تیتر ماجرا پیداست، پسته انواع خیلی خیلی زیادی دارد. 60 نوع؛ شاید هم 70! آشنایی با انواع پسته ای که این همه ما را خوشحال می کند، خالی از لطف نیست. پس در ادامه با هم میخوانیم که پسته ها چند نوع هستند و بعد شاید متوجه شویم که ما طرفدار کدام نوع پسته هستیم. این را هم بگویم که تنوع در ظاهر ، چیزی از خواص پسته کم نمیکند.

پسته ها را به طور کلی در دو گروه بادامی و فندقی سرازیر می کنند که هر کدام از این دو گروه نیز سرازیری های خاص خودشان را نیز دارا هستند. پسته ی کله قوچی و اوحدی در گروه فندقی و گروه بادامی از پسته های اکبری، احمد آقایی، ممتاز و سفید نوق تشکیل شده است. هنوز اول کار است، برویم سراغ دسته بندی های دیگر پسته!

زود گل، متوسط گل و دیر گل، از دسته بندی های دیگری هستند که پسته ها به آن وارد می شوند. پسته سفید نوقی و کله قوچی در گروه زود گل، ارقام اوحدی، احمدآقایی و بادامی زرند در گروه متوسط گل و ارقام قزوینی و اکبری دیرگل هستند. خیلی زودرس، زودرس، متوسط رس، دیررس و خیلی دیررس هم دسته بندی دیگر پسته هاست که شناخت این دسته بندی بیشتر به درد کشاورزان می خورد تا ما!

درشتی و ریزی پسته، روشنی و تیرگی پوست آن، کیفیت و مزه ی مغز و حتی رنگ مغز، عوامل مهمی هستند که در بحث فروش، پسته ها از یکدیگر جدا می سازند. پسته ها حتی با توجه به محیطی که در ان رشد می کنند هم، دسته بندی می شوند. پسته ی دامغان با ان طعم مرغوب و چربی فراوانش، مزه و رنگ خاص و قرمز مغز پسته ی رفسنجان، رنگ سبز پسته ی قزوین و …..همگی خبر از این می دهد که هر پسته در هر جا، طعم و رنگ و کیفیت مخصوص به همان محیط را داراست.

در ادامه به توضیح درباره ی انواع پسته به صورت جداگانه می پردازیم :

پسته ی کله قوچی چیست؟

یکی از معروف ترین انواع پسته در ایران، پسته ی کله قوچی است. دهه ی دوم شهریور ماه، زمان برداشت این نوع از پسته هاست. پسته ی کله قوچی دارای مغزی فندقی شکل است و به نسب پسته های دیگر، محصول دهی خوبی دارد. چیزی که ممکن است باعث ضرر رسانی به کشاورزان این محصول بشود، سرمای دیر رس بهاریست. چرا که این محصول یک محصول زود گل می باشد.

پسته ی اوحدی یا همان فندقی چیست؟

پسته ی اوحدی یک پسته ی سازگار با اکثر محیط های پسته کاریست. در این حد که 70 درصد از زمین های رفسنجان را پسته ی اوحدی تشکیل می دهد. زمان برداشت این نوع از پسته ها معمولا دهه ی اول شهریور است. شکل ظاهری این پسته گرد و فندقی است و در سایز های ۳۰ـ۲۸، ۳۲ـ۳۰، ۳۴ـ۳۲ تولید می شود.  در واقع پسته ی اوحدی یک پسته ی تجاریست.

همه چیز درباره ی خواص پسته؛ این خوشمزه ی خندان!

 

پسته ی احمد آقایی!

پسته ی احمدآقایی برای باردهی به مدت زمان کمی احتیاج دارد. در واقع باردهی زیاد در مدت زمان کم، یکی از ویژگی های بارز این مدل پسته است. احمد آقایی، مدل جدیدی از انواع پسته در بازار تجارت پسته ی ایران است که هند و یونان از طرفداران پرو پا قرص این مدل پسته هستند. این پسته پوستی سفید رنگ دارد و مغز ان قرمز است. پسته ی احمد آقایی یکی از بهترین پسته هایی است که در ایران کاشت و برداشت می شود. این پسته دیررس و متوسط گل است.

پسته ی بادامی

همان طور که از اسم این پسته پیداست، این پسته ظاهری بادامی شکل و تیز دارد. مغز آن رنگی کدر دارد و از محصولات خیلی زود رس محسوب می شود. زمان برداشت این محصول نیمه ی اول مرداد است.

پسته ی ممتاز

در ارقام تجاری پسته، پسته ی ممتاز مغز خیلی لذیذی دارد و به ظاهر مغزی به شکل بادام دارد. برگ های درخت این پسته سه برگچه ای هستند. این پسته دهه ی سوم شهریور برداشت می شود و در گروه زود گل و دیر رس قرار می گیرد.

پسته از نوع قزوینی!

پسته ی قزوینی یا همان پسته کله بزی، مخصوص منطقه ی قزوین است. این پسته با مغزی بادامی شکل و سبز رنگ و با جثه ای ریز در قزوین عرض اندام می کند. زمان برداشت این پسته به اوسط مرداد ماه بر می گردد. این پسته با برگ های سه برگچه ای، تقریبا یک پسته ی زودرس است.

پسته سفید نوق

نوق نام یک منطقه در رفسنجان است که آب و هوای گرم تری نسبت به خود رفسنجان دارد. پسته ی سفید نوق، محصول این منطقه از رفسنجان بوده که اتفاقا از قدیمی ترین نوع پسته در رفسنجان محسوب می شود. این محصول زودگل و دیررس در دهه ی سوم شهریور ماه برداشت می شود و مغزی بادامی شکل دارد.

پسته ی خنجری دامغان

پوست این پسته به خنجر شباهت دارد. البته کل آن نه! تنها بخش انتهایی آن. به همین دلیل این پسته را خنجری نامیدند. پسته ی خنجری دامغان و پسته ی بادامی تقریبا به هم شبیه هستند. از این رو معمولا در بازار به صورت مخلوطی به فروش می رسند.

همان طور که در ابتدا گفتم، پسته ها انواع زیادی دارند. اما انواعی که ذکر شد، مهمترین  انواع پسته های بودند که در ایران تولید و صادر می گردد. اما پسته های سیدعلی آقایی بادامی، شیخ پسته جباری، شت آبادی، ابراهیم آبادی، ممتاز تاج آبادی، فندقی ریز، غنوری و  واحدی و … انواع دیگر پسته هستند که توضیح درباره ی آن ها در این مقال نگُنجد.

همه چیز درباره ی خواص پسته؛ این خوشمزه ی خندان!

قیمت پسته در بازار جهانی  

همان طور که گفتیم ایران و آمریکا دو قطب اصلی تولید پسته در جهان هستند. تولید پسته در ایران به سال های دور بر میگردد و قدمتی چند هزار ساله دارد اما تولید پسته در آمریکا با کاشت بذر پسته ی ایرانی در سال 1930 میلادی آغاز شد.

متاسفانه امریکا برای تولید پسته از دستگاه های مکانیزه استفاده می کند که در پی این قضیه، تولید پسته در امریکا سه برابر تولید محصول در ایران شده است. بنابراین طولی نخواهد کشید که پسته های امریکایی جایگزین پسته های ایرانی در بازار جهانی شوند. همین موضوع باعث رکود قیمت پسته و خرید پسته در بازار جهانی شده است.

 

آقای دستفروش

آقای دستفروش

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
سوالی داری؟ما آنلاین هستیم!
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
کشاورزان

تا 70 هزار تومان تخفیف ویژه عید نوروز

روزها
ساعت
دقيقه
ثانیه‌

جشنواره پایان قرن رویایی